Honda și Nissan negociază pentru a înființa o companie-mamă

JAPONIA – Nissan și Honda sunt în negocieri pentru a înființa o companie-mamă comună pentru a împărtăși resurse în fața unei competiții acerbe.

Negocierea va permite celor doi producători auto să colaboreze mai strâns pe partea de tehnologie într-un moment în care industria auto este remodelată de rivali precum Tesla și firme chinezești.

Discuțiile au ca scop stabilirea unei companii de holding care să adăpostească Nissan și Honda. Totuși, detaliile nu au fost făcute publice.

Este neclar dacă înființarea acestei companii de holding ar avea ca scop fuzionarea Nissan și Honda, deși Nikkei a raportat că aceste două companii au început discuții de fuziune.

Honda și Nissan negociază pentru a înființa o companie-mamă
Honda CR-V și Nissan Rogue – doi competitori pe piață.

Acești doi producători auto și-au adâncit legăturile în ultimele luni, în timp ce se confruntă cu o piață a vehiculelor electrice în schimbare. Pe lângă competiția acerbă, se confruntă și cu o cerere în scădere în Europa și Statele Unite, adăugând presiuni într-un mediu tot mai dificil.

Honda și Nissan au emis declarații identice pe 17 decembrie: „Așa cum a fost anunțat în martie, Honda și Nissan explorează posibilitatea unei colaborări viitoare prin valorificarea punctelor forte ale fiecărei companii.”

În ultimul an, un război al prețurilor vehiculelor electrice generat de Tesla și producătorul chinez BYD a crescut presiunea asupra companiilor care pierd bani pe modelele de automobile de nouă generație. Acest război al prețurilor a forțat companii precum Honda și Nissan să caute modalități de a reduce costurile și de a dezvolta produse rapid, iar fuziunea reprezintă un pas important în această direcție.

Honda are o capitalizare de piață de 5.95 trilioane de yeni (38.8 miliarde de dolari), în timp ce Nissan are o capitalizare de piață de 1.17 trilioane de yeni (7.6 miliarde de dolari). Orice acord ar fi cea mai mare tranzacție din industrie de la fuziunea de 52 de miliarde de dolari dintre Fiat Chrysler și PSA în 2021 pentru a crea Stellantis.

Honda și Nissan, al doilea și al treilea cei mai mari producători auto din Japonia după Toyota, își pierd cota de piață în China. Această țară a reprezentat aproape 70% din vânzările globale de vehicule electrice în noiembrie, cu peste 1.27 milioane de vehicule.

Honda și Nissan au avut vânzări globale combinate de 7.4 milioane de vehicule în 2023, dar se confruntă cu o provocare din partea producătorilor de vehicule electrice, în special în China, unde BYD și alte companii au preluat conducerea.

Producători auto globali precum General Motors (GM) și Ford au redus investițiile în vehicule electrice, deoarece costurile mari de împrumuturi și infrastructura de încărcare slabă împiedică adoptarea, în ciuda stimulentelor guvernamentale. GM a declarat în septembrie că este în discuții cu Hyundai pentru a explora modalități de colaborare pentru a reduce costurile, inclusiv dezvoltarea de vehicule comune.

Industria auto europeană se află în prezent în turbulențe, cu mii de locuri de muncă în pericol, pe măsură ce constructorii auto se confruntă cu o piață slabă, costuri ridicate, adoptarea lentă a autoturismelor electrice și o concurență crescută din partea rivalilor chinezi.

Volkswagen plănuiește să închidă fabrica sa din Germania pentru prima dată în cei 87 de ani de istorie, reducând locurile de muncă și salariile pentru a reduce costurile și a crește profiturile. Săptămâna trecută, cel mai mare producător auto din Europa a anunțat că va închide fabrica Audi din Bruxelles până în 2025.

Industria auto globală se pregătește, de asemenea, pentru o posibilă inversare a politicilor prietenoase cu vehiculele electrice ale președintelui ales Donald Trump, potrivit Reuters.

În martie, Honda și Nissan au convenit să colaboreze la producția și vânzarea vehiculelor electrice, iar în august, aceste două companii și-au consolidat relația prin convenirea colaborării pe baterii, sisteme electrice de propulsie și alte tehnologii.

Honda și Nissan iau în considerare, de asemenea, aducerea Mitsubishi în compania lor-mamă, conform unor raportări recente. Nissan este, în prezent, cel mai mare acționar al Mitsubishi cu o participație de 24%.

Ultimele articole

spot_img

Articole înrudite