Marii producători de automobile ar putea folosi aluminiu chinezesc produs cu muncă forțată uigură

Marii producători de automobile ar putea folosi aluminiu chinezesc produs cu muncă forțată uigură
O fabrică SAIC Volkswagen este văzută la periferia orașului Urumqi, în regiunea autonomă Xinjiang Uyghur din nord-vestul Chinei. Un nou raport spune că producătorii de automobile, inclusiv Tesla, General Motors, Volkswagen și Toyota, nu reușesc să se asigure că nu folosesc munca forțată ca parte a lanțurilor lor de aprovizionare din China. (AP Foto/Mark Schiefelbein)

Producătorii de automobile, inclusiv Tesla, General Motors, Volkswagen și Toyota, nu reușesc să se asigure că nu folosesc munca forțată ca parte a lanțurilor lor de aprovizionare din China, se arată într-un raport publicat joi, 1 februarie 2024, de Human Rights Watch.

Această organizație nonprofit cu sediul în SUA a legat unii dintre cei mai mari producători de mașini din lume de aluminiul produs prin muncă forțată de uiguri și alte minorități etnice din regiunea Xinjiang de vest a Chinei și alte părți ale acestei țări.

China este acuzată că derulează programe de transfer de forță de muncă în care uigurii și alte minorități turcești sunt forțați să muncească în fabrici, ca parte a unei campanii de lungă durată de asimilare și detenție în masă.

Un raport al Organizației Națiunilor Unite din 2022 a constatat că China ar fi comis crime împotriva umanității în Xinjiang, unde se estimează că peste 1 milion de uiguri au fost reținuți în mod arbitrar, ca parte a măsurilor pe care guvernul chinez le-a spus că sunt destinate să vizeze terorismul și separatismul.

Ministerul chinez de Externe nu a răspuns imediat la întrebările despre acest raport.

https://dims.apnews.com/dims4/default/428e34e/2147483647/strip/true/crop/4054x2703+0+0/resize/1440x960!/format/webp/quality/90/?url=https%3A% 2F%2Fassets.apnews.com%2F7a%2F8c%2Fab411e24a0cf642145e4aa67cba5%2F48c4667e859742c188b29a017b97671b
O fabrică SAIC Volkswagen la periferia orașului Urumqi, în regiunea autonomă Xinjiang Uyghur din nord-vestul Chinei. Marii producători de automobile, inclusiv Tesla, General Motors, Volkswagen și Toyota, nu reușesc să se asigure că nu folosesc muncă forțată uigură ca parte a lanțurilor lor de aprovizionare, potrivit unui raport publicat joi, 1 februarie 2024, de Human Rights Watch. (AP Foto/Mark Schiefelbein)

Acest raport leagă aluminiul – un material folosit în zeci de piese auto – de programele de transfer al forței de muncă, unde muncitorii se confruntă cu îndoctrinare ideologică și libertate de mișcare limitată. Raportul se bazează pe declarațiile companiei, documentele guvernului chinez și cercetările anterioare ale Human Rights Watch și alte organizații.

Din 2022, Statele Unite au cerut importatorilor oricăror mărfuri produse în Xinjiang să demonstreze că nu au fost făcute cu muncă forțată pentru a evita sancțiunile.

Raportul Human Rights Watch susține că atunci când vine vorba de aluminiu din Xinjiang, originile sale sunt greu de urmărit, mai ales când este expediat în alte părți ale Chinei și transformat în aliaje.

Peste 15% din aprovizionarea Chinei cu aluminiu și aproximativ 9% din aprovizionarea globală provin din Xinjiang, potrivit rapoartelor din industrie. Industria auto globală folosește această sursă de aluminiu pentru a produce piese, de la cadre de vehicule la roți și folii pentru baterii.

China a devenit anul trecut cel mai mare exportator de mașini din lume și este cel mai mare producător de mașini electrice alimentate cu baterii. Companiile enumerate în acest nou raport includ și gigantul chinez al vehiculelor electrice BYD.

Se estimează că cererea globală de aluminiu se va dubla între 2024 și 2060, în parte din cauza popularității tot mai mari a vehiculelor electrice, potrivit International Aluminium Institute, un grup industrial din Marea Britanie.

„China este dominantă în industria auto globală, iar guvernele trebuie să se asigure că companiile care construiesc mașini sau își aprovizionează piese în China nu sunt afectate de represiunea guvernului din Xinjiang”, a declarat Jim Wormington, cercetător senior la Human Rights Watch. „A face afaceri în China nu ar trebui să însemne să folosești sau să beneficiezi de munca forțată.”

Acest raport susține că producătorii de mașini străini au cedat sub presiunea guvernului chinez și au permis un control mai lax al operațiunilor lor în China decât în ​​alte țări, ceea ce crește riscul utilizării muncii forțate în lanțurile lor de aprovizionare.

Foto: Guang Niu/Getty Images
Muncă forțată uigură în regiunea autonomă uigură Xinjiang (XUAR) din China. Foto: Guang Niu/Getty Images

Majoritatea producătorilor de automobile străini din China operează ca asociații mixte cu firme chineze din cauza restricțiilor guvernamentale în sectoare cheie.

Toyota a declarat într-o declarație că va analiza îndeaproape raportul Human Rights Watch. Această companie a adăugat că „respectarea drepturilor omului” face parte din valorile sale de bază. „Ne așteptăm ca furnizorii noștri să ne urmeze exemplul pentru a respecta și nu a încălca drepturile omului”, a spus Toyota.

Volkswagen a declarat că are un sistem de gestionare a riscurilor în vigoare pentru diligența necesară în achiziționarea de materii prime și că își comandă direct furnizorii din China. Această companie a mai spus că va investiga imediat orice acuzație de muncă forțată și va căuta noi soluții pentru a preveni munca forțată în lanțurile sale de aprovizionare.

Volkswagen operează o fabrică în Xinjiang, ca parte a unui joint venture cu producătorul de automobile de stat chinez SAIC Motor. Un audit comandat de producătorul german de automobile anul trecut nu a găsit semne de muncă forțată la uzina din Xinjiang.

General Motors, Tesla și BYD nu au răspuns imediat la întrebările trimise prin e-mail despre acuzații.

Tesla deține o fabrică în Shanghai, unde această companie construiește mașini atât pentru piața chineză, cât și pentru cea internațională. Această companie a declarat pentru Human Rights Watch că și-a urmărit lanțul de aprovizionare până la nivelul minier și nu a găsit dovezi de muncă forțată. Cu toate acestea, Tesla nu a specificat cât de mult din aluminiu a provenit din surse necunoscute și ar putea fi legat de Xinjiang.

Recent Articles

spot_img

Related Stories

Stay on op - Ge the daily news in your inbox