Uniunea Europeană (UE) a impus tarife suplimentare la importurile de vehicule electrice fabricate în China începând cu 5 iulie 2024. Există, totuși, o fereastră de patru luni în care tarifele sunt provizorii și se preconizează că discuțiile intense între UE vor continua. și China.
He Yadong, un purtător de cuvânt al Ministerului Comerțului din China, a declarat joi că China s-a opus ferm acestor tarife. El a adăugat că ambele părți au purtat până acum mai multe runde de discuții tehnice pe această temă.
„Sperăm că părțile europene și chineze vor merge în aceeași direcție, vor da dovadă de sinceritate și vor continua procesul de consultare cât mai curând posibil”, a spus He.
Tarifele provizorii de până la 37,6% în plus față de taxa standard de 10% sunt rezultatul anchetei antisubvenție a UE, care a început în octombrie.
După patru luni de acum înainte, Comisia Europeană ar putea propune atribuții definitive pe care membrii UE să le voteze.
Cu toate acestea, țările UE sunt împărțite dacă să susțină sau nu tarife suplimentare pentru vehiculele electrice construite în China.
Germania, ai cărei producători auto au vândut o treime din totalul mașinilor anul trecut în China, dorește să oprească aceste tarife, în timp ce Franța a fost printre cei mai fermi susținători.
Asociația Germană a Industriei Auto (VDA) a declarat că aceste tarife vor afecta și companiile europene și asociațiile lor mixte.
„Motivul este că o mare parte a importurilor de vehicule din China în UE provin de la producători europeni și americani. Tarifele anti-subvenții anunțate sunt uneori chiar mai mari pentru companiile europene decât pentru companiile chineze”, a spus VDA.
Cel mai mare producător auto din Europa, Volkswagen, a criticat rapid anunțul de joi. „Efectele negative ale acestei decizii depășesc orice beneficii pentru industria europeană și în special pentru industria auto germană”, a declarat un purtător de cuvânt al Volkswagen într-un comunicat.
VDA a spus: „Competitivitatea este creată de concurență. Tarifele antisubvenție nu sunt o măsură adecvată pentru a consolida competitivitatea și rezistența europeană pe termen lung.”
VDA a mai remarcat că tarifele anti-subvenție ar face vehiculele electrice mai scumpe pe piața europeană sau ar împiedica oferirea lor pe piață.
„Acest lucru ar limita disponibilitatea vehiculelor electrice ieftine pentru clienți și ar complica și mai mult accelerarea deja blocată a electromobilității. Acest lucru nu este nici în interesul consumatorilor europeni și nici nu corespunde obiectivelor Green Deal.”
Brandurile chineze MG și Nio au sugerat că ar putea crește prețurile în Europa în cursul acestui an. Tesla a declarat luna trecută că plănuiește să crească prețurile Model 3.
Majoritatea țărilor încă cântăresc avantajele și dezavantajele conflictului comercial în creștere, potrivit unui sondaj informal al guvernelor UE.
Această problemă va fi supusă membrilor UE într-un vot consultativ în săptămânile următoare. Acesta va fi primul test oficial de sprijin într-un caz de referință pentru Comisia Europeană. UE a inițiat ancheta fără nicio plângere a industriei.
De asemenea, membrii UE vor vota în octombrie dacă Comisia Europeană propune tarife multianuale la sfârșitul investigației sale.
Aceste tarife ar fi blocate dacă o „majoritate calificată” de cel puțin 15 țări reprezentând 65% din populația UE votează împotriva lor.
Franța, Italia și Spania, cu 40% din populația UE, au indicat că ar sprijini tarifele. „Europa trebuie să se apere dacă companiile noastre sunt afectate și nu concurează în condiții egale”, a spus Ministerul Economiei din Spania.
Cu toate acestea, Republica Cehă, Grecia, Irlanda și Polonia încă dezbăteau această problemă, au declarat surse oficiale și guvernamentale.